In dit artikel leest u alles over aansprakelijkheidsrecht. Allereerst leert u de plek van aansprakelijkheidsrecht in ons rechtsstelsel kennen en gaat u in op een belangrijk begrip binnen dit recht, namelijk: onrechtmatige daad.

Wat is het aansprakelijkheidsrecht?

Volgens het aansprakelijkheidsrecht heeft u recht op een schadevergoeding als u kunt bewijzen dat de door u geleden schade is veroorzaakt door een ander. Op grond van uitspraken van de Hoge Raad kan gesteld worden dat hoewel het hier gaat om een schuldaansprakelijkheid, dit hoogste rechtscollege in een aantal arresten de normen zo aangescherpt heeft dat de uitkomsten bij toepassing op praktijkgevallen niet veraf liggen van de uitkomsten bij risicoaansprakelijkheid. Indien uw werknemer of uw inleenkracht op uw bedrijf een ongeval overkomt of veroorzaakt, kent het aansprakelijkheidsrecht ook de mogelijkheid dat uw bedrijf voor die schade aansprakelijk is, namelijk als u onvoldoende zorg hebt besteed bij de uitoefening van de opgedragen werkzaamheden.

Wat kan een advocaat voor u doen?

Een pro deo advocaat aansprakelijkheidsrecht helpt u de veroorzaker van schade aansprakelijk te stellen. Neem contact op met een pro deo advocaat aansprakelijkheidsrecht om de veroorzaker van de schade aansprakelijk te stellen. Een advocaat staat u graag vrijblijvend te woord bij juridische vragen over aansprakelijkheidsrecht, of wanneer u dringend juridisch advies nodig heeft wanneer u letselschade heeft opgelopen tijdens uw werk, bij een verkeersongeval, het sporten of letselschade als gevolg van geweld.

Kan ik gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand?

Een advocaat kijkt altijd samen met u of u in aanmerking kunt komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, ook wel toevoeging of pro deo advocaat of advocaat van onvermogen genoemd. De Raad voor Rechtsbijstand zal op basis van de hoogte van uw inkomen en vermogen vaststellen of u aan de pro deo advocaat een wettelijke eigen bijdrage bent verschuldigd. Als u een bijdrage in de kosten van een mediator of advocaat wilt, dan kijkt de Raad voor Rechtsbijstand naar uw inkomen en vermogen Als u samenwoont, getrouwd bent of geregistreerd partnerschap heeft op het moment dat u gesubsidieerde mediation of rechtsbijstand aanvraagt, dan wordt het inkomen en vermogen van uw partner hierbij betrokken.

Wat kost een advocaat?

Een juridische beoordeling van je geschil en een juridische brief€ 300
Hulp bij een procedure bij de Geschillencommissie€ 1400
Hulp bij een procedure bij de rechter€ 2200

U kunt iemand aansprakelijk stellen voor schade door een advocaat aansprakelijkheidsrecht in te schakelen. Dat roept de vraag op welke knelpunten het aansprakelijkheidsrecht kent bij het verhaal van zorggerelateerde schade.

Voorbeelden van onrechtmatige daden op rechtspraak.nl

LJN: BM6086, HR 10 september 2010 (Onrechtmatige daad, aansprakelijkheid bezitter dier, procesrecht)

LJN:BZ1468, HR 3 mei 2013 (Medische aansprakelijkheid; onrechtmatige daad; aansprakelijkheid ziekenhuis)

ECLI:,NL:HR:2014:3350 HR 21 november 2014 (Aansprakelijkheidsrecht, schadevaren en samenloop).

Handige links: